بیرون زدگی دیسک کمر عارضه ای شایع و جدی است که با خروج قسمت میانی درون دیسک های بین مهره ای در ناحیه کمر رخ می دهد.
دیسک ها بالشتک های لاستیکی مانندی هستند که بین مهره ها قرار گرفته و به حرکات طبیعی ستون فقرات کمک کرده و نقش مهمی در جذب شوک های وارده بر ستون مهره ها دارند، به همین جهت وجود دیسک ها برای سلامتی ستون فقرات از اهمیت بالایی برخوردار است.
دیسک نخاعی دارای یک مرکز نرم (ژله ای) (هسته) است که در قسمت بیرونی سخت تر و لاستیکی (حلقه) قرار گرفته است. بیرون زدگی دیسک زمانی رخ می دهد که قسمتی از هسته از طریق پارگی حلقوی به بیرون رانده شود.
فتق دیسک ، که می تواند در هر قسمتی از ستون فقرات ایجاد شود ، می تواند سبب تحریک عصب مجاور شده و علائمی همچون درد ، بی حسی و ضعف را ایجاد کند.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
بیشتر فتق دیسک ها در قسمت پایین کمر ایجاد می شوند . علائم و نشانه ها بستگی به این دارد که دیسک در کجا قرار دارد و آیا دیسک روی عصب فشار می آورد یا خیر. آنها معمولاً یک طرف بدن را درگیر می کنند.
درد دست یا پا. اگر فتق دیسک شما در قسمت پایین کمر قرار دارد ، معمولاً بیشترین درد را در باسن ، ران و ساق پا احساس می کنید. همچنین ممکن است در قسمتی از پا درد داشته باشید. این درد ممکن است هنگام سرفه ، عطسه یا حرکت در موقعیت های خاصی به پاها منتشر شود. درد اغلب به صورت تیز یا سوزشی توصیف می شود.
بی حسی یا سوزن سوزن شدن. افرادی که فتق دیسک دارند اغلب دچار بی حسی یا سوزن سوزن شدن در قسمتی از بدن می شوند که توسط اعصاب آسیب دیده عصب دهی می شود.
ماهیچه هایی که توسط اعصاب آسیب دیده عصب دهی می شوند ، ضعیف می شوند. این می تواند منجر به اختلالات حرکتی و ناتوانی در حفظ تعادل شود یا بر توانایی بلند کردن یا نگه داشتن وسایل تأثیر بگذارد.
دلایل و عوامل خطر
فتق دیسک اغلب در نتیجه ساییدگی تدریجی و مرتبط با افزایش سن به نام انحطاط دیسک ایجاد می شود. با افزایش سن ، دیسک های شما انعطاف پذیری کمتری پیدا می کنند و بیشتر مستعد پارگی یا پارگی حتی با فشار یا پیچشی جزئی می شوند.
در برخی موارد استفاده از عضلات پشت به جای عضلات ساق و ران برای بلند کردن اجسام سنگین می تواند منجر به بیرون زدگی دیسک شود.
وارد شدن ضربه به ستون فقرات نیز می تواند در بروز این آسیب نقش داشته باشد.
عواملی که می توانند خطر ابتلا به فتق دیسک را افزایش دهند عبارتند از:
- اضافه وزن باعث ایجاد فشار اضافی بر دیسک های کمر می شود.
- افرادی که مشاغل سختی دارند ، بیشتر در معرض مشکلات کمر هستند. بلند کردن ، کشیدن ، هل دادن ، خم شدن به پهلو و چرخاندن مکرر نیز می تواند خطر فتق دیسک را افزایش دهد.
- برخی از افراد بطور ژنتیکی مستعد ابتلا به فتق دیسک هستند.
- به گفته متخصصان سیگار کشیدن اکسیژن دیسک را کاهش می دهد و ریسک آسیب دیدگی آن را افزایش می دهد.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی دیسک کمر – درمان دیسک کمر – فیزیوتراپی در تهرانپارس – فیزیوتراپی در حکیمیه